Een wit Saas Fee
Door: Marleen
Blijf op de hoogte en volg Marleen
06 December 2006 | Zwitserland, Bern
Weer een berichtje van mij vanuit het nu sneeuwende Saas Fee.
Ik wil jullie graag wat vertellen over de taal hier…
Zwitserduits oftewel hoe ze het hier uitspreken: Swietserduutsch. Het is niet zomaar Duits, het is namelijk behoorlijk moeilijk te verstaan, maar na een halve week hier te zijn, versta ik al veel meer. Er wordt hier met de harde G gesproken en zelfs de letter K spreken ze uit als harde G. Ook wordt er met de rollende R gesproken. Een aantal woorden vanuit het Duits voor jullie als info wat ik hier moet verstaan (eerst in het Duits, dan de uitspraak in Zwitsers):
Eins, zwei, drei = Oans, Tswie, Druu
Knie = Gnuu
Stükchen = Stuukglie
Erwartung = Erwartnaa
Oben = Oblie
Bisschen = Bietslie
Dit zijn dan nog de makkelijke woorden die ik goed kan verstaan, maar als mijn collega’s snel met elkaar praten, dan is het best lastig voor mij te verstaan.
De trainingsweek is begonnen op maandag. Overdag skiën we met 10 man (er zijn totaal 10 skiers in de skischool) en krijgen we training, Eigenvaardigheid en methodiek die we moeten toepassen tijdens het lesgeven. Smiddags en ’s avonds hebben we theorie over vanalles, van methodiek tot hoe het eraan toe gaat in Eskimos en teambuilding. Tot zondag middag hebben we training, waarbij we theorie vanaf donderdag samen met de snowboardleraren hebben.
Omdat er nog maar weinig sneeuw ligt moeten we helemaal boven op de gletscher skiën. Maar een groot probleem op een gletscher is….wind. Door teveel aan wind konden we maandagmiddag niet skiën en vandaag helemaal niet. Gelukkig is het begin middag wel begonnen met sneeuwen en we hopen dan ook allemaal dat dat nog even zo doorgaat, want veel ligt er niet. De groep skiërs is heel gezellig, ik ben de enige Nederlander en verder is er nog een leraar Engels en een leraar komt uit Nieuw Zeeland. Verder zijn ze allemaal Zwitsers dus dat is wel goed voor mijn inburgering hier qua uitspraak.
Helaas nog geen foto’s maar dat komt weer een keer.
Hoop dat alles goed gaat in Nederland.
Tot snel groetjes Marleen
06 December 2006 - 16:41
AJ:
He meis, je moet niet teveel Zwitsers gaan leren en een beetje trots blijven op het mooie Oostenrijk! Daarmee doel ik op de taal die hier word gesproken (kortom schaam je er niet voor om wat Oostenrijkse woorden daar in te burgeren).
Veel succes met moeder natuur en de trainingen.
Dikke kus -
06 December 2006 - 16:51
Roy:
Zit je daar nu ook met je woordenboekje Duits zoals achter de webcam..?;-) Maak ze gek daar!
Kus -
06 December 2006 - 17:20
Suzan:
Hai Leentje, doe je goed al die woordjes! Hoorde idd al van collega (die 3 jaar in Zwitserland heeft gewoond) dat ze overal 'ie'achter plakken. Grütsie enzo..
Klinkt goed allemaal, behalve die sneeuw die er niet is en die wind. Als het over 3 weekjes maar anders is vind ik alles best. Heb er heel veel zin in!
Dikke kus Suusje -
07 December 2006 - 07:34
Roy Daniels:
He stuk, alles goed? zo te lezen ben je weer een leuke nieuwe uitdaging aangegaan. Sneeuw lijkt wel een algemeen probleem, er ligt nergens genoeg om het seizoen goed te kunnen starten..
Veel plezier daar
XXOXX -
07 December 2006 - 07:46
Maryanne:
Hallo Marleen. Ik zit hier achter mijn bureau naar buiten naar de regen te kijken. Vanmiddag hockeyen in dat verschrikkelijke weer, sneeuw al is het maar een beetje lijkt mij idealer. -
07 December 2006 - 10:24
Mik:
hey chick, leuk je nieuw stekkie! Ik had gisteren je moeder gesproken.. Ik dacht dat Carme klarinet speelde maar volgens jullie speelt ze dwarsfluit, haha! A.s. weekend ben ik weer in den haag en dan ga ik erachter komen! Ze is heel fanatiek, afgelopen keer was ze 8 uur non stop aan het oefenen. Verder een schat en heel netjes! Leuk om je zo nog te kunnen volgen. Kus voor jou -
12 December 2006 - 13:24
CJ:
tja het is allemaal wel leuk dat je daar in de kou zit, maar wanneer kom je weer ens terug hier in de filistijnen? zou wel weer eens gezellig zijn.
groetjes ikke